Przy gorącym, dopiero co upieczonym chlebie, rozmawiamy o zmianach. Łukasz Stafiej to były dziennikarz, który zdecydował się na otwarcie rzemieślniczej mikropiekarni. Rozmawiamy o wolności, którą daje optymalne poukładanie firmy. My z Tomkiem mówimy o Łukaszu, że on jest chlebem, a to dlatego, że piecze chleb z dobrych produktów, z uważnością i powtarzalnością. Zanurzamy się w proces fermentacji chleba rzemieślniczego, bo jest on jak w proces skomplikowanych zmian, które w każdej chwili mogą dopaść każdego z nas.
Nowy chleb – Mikropiekarnia na Przymorzu – strona na Łukasza Stafieja: https://bit.ly/3xh3c03
Nowy chleb – Mikropiekarnia na Instagramie: https://bit.ly/3z7hcvx
Jeśli chcesz sam upiec sobie chleb, to łap przepis na chleb od Kasi Michałowskiej: https://bit.ly/3N3BSZA
Kochasz chleb? Oto 7 naukowych przesłanek, aby włączyć go do diety: https://bit.ly/3N3XuF9
Ciekawe myśli z rozmowy:
Jem śniadanie o godzinie piątej, ale to jest mój wybór.
By wypiec chleb na rano trzeba wstać w nocy.
Postanowiłem zmienić branżę, wybrałem chleb.
Zostałem na majówkę w domu i piekłem chleb, wychodzi i nie wychodził, ale pierwsze doświadczenia zdobyłem.
Zacząłem metodą prób i błędów.
Pieczenia chleba uczyłem się z Internetu, a z YouTuba uczyłem się pewnych umiejętności.
Kolejnym krokiem była prośba o staż w piekarniach rzemieślniczych w Polsce.
Piekarnie rzemieślnicze to miejsca, gdzie pasja przekuwa się w biznes.
W niedzielę przygotowywałem chleb, a w pracy sprzedawałem chleb ludziom rządnym dobrego chleba.
Kiedy miałem punkty dystrybucji postanowiłem zwolnić się z pracy.
Pandemia nie była dla mnie dramatem. Piekłem chleby, ludzie je kupowali, było dobrze.
Każdy ma jakieś potrzeby w danym okresie życia, ja miałem potrzebę, by robić coś rękoma
To jest uczciwy chleb. Jem go codziennie, poniekąd robię go dla siebie.
Zanim zacząłem biznes miałam wszystko w tabelkach wyliczone, ile mogę na tym zarobić i jak to się zamknie finansowo.
W przygotowaniach do tego wszystkiego pomogła mi moja poprzednia praca i moja potrzeba zrobienia dobrego rozeznania i dokładnego zebrania informacji.
Muzyka w tym odcinku:
Son Little – Bread & Butter – https://bit.ly/3NLg5FV
Emerald Park – Open – https://bit.ly/3a1WBhU
Taina Asili – Freedom – https://bit.ly/3aiVWbW
The Riptones – Get Me A Job – https://bit.ly/3POcc4Z
Mike Doughty – Day By Day By – https://bit.ly/3919kRH
Blue Dot Sessions – The Big Ten – https://bit.ly/3N1ZNZw
Jak możesz słuchać podcastu?
Możesz słuchać na tym blogu.
Ale możesz też słuchać nas na dowolnym odtwarzaczu mp3. Plik powinieneś pobrać z tego bloga, a następnie wgrać go na swój odtwarzacz.
Z wygody polecamy ostatni sposób, czyli słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Robimy podobnie i jesteśmy zadowoleni, ponieważ ulubione podcasty można mieć ze sobą, by słuchać je w każdym miejscu i dowolnym czasie.
Śledź podcast Stacja zmiana na: iTunes | Android | SoundCloud | Twitter | Overcast | RSS | Spotify | YouTube
Prosimy, oceń nasz podcast
Jeżeli zechcesz nam w jakiś sposób podziękować za naszą pracę, najlepszym sposobem, będzie pozostawienie opinii w iTunes.
Dzięki temu, że to zrobisz, podcast Stacja Zmiana będzie widoczny i ułatwi nam docieranie do słuchaczy.
Możesz to zrobić klikając na linka poniżej:
Transkrypcja:
wkrótce