Praca,

Uczciwy chleb – Łukasz Stafiej

30 maja 2022

Przy gorącym, dopiero co upieczonym chlebie, rozmawiamy o zmianach. Łukasz Stafiej to były dziennikarz, który zdecydował się na otwarcie rzemieślniczej mikropiekarni. Rozmawiamy o wolności, którą daje optymalne poukładanie firmy. My z Tomkiem mówimy o Łukaszu, że on jest chlebem, a to dlatego, że piecze chleb z dobrych produktów, z uważnością i powtarzalnością. Zanurzamy się w proces fermentacji chleba rzemieślniczego, bo jest on jak w proces skomplikowanych zmian, które w każdej chwili mogą dopaść każdego z nas.

Nowy chleb – Mikropiekarnia na Przymorzu – strona na Łukasza Stafieja: https://bit.ly/3xh3c03

Nowy chleb – Mikropiekarnia na Instagramie: https://bit.ly/3z7hcvx

Jeśli chcesz sam upiec sobie chleb, to łap przepis na chleb od Kasi Michałowskiej: https://bit.ly/3N3BSZA

Kochasz chleb? Oto 7 naukowych przesłanek, aby włączyć go do diety: https://bit.ly/3N3XuF9

 

Ciekawe myśli z rozmowy:

Jem śniadanie o godzinie piątej, ale to jest mój wybór.

By wypiec chleb na rano trzeba wstać w nocy.

Postanowiłem zmienić branżę, wybrałem chleb.

Zostałem na majówkę w domu i piekłem chleb, wychodzi i nie wychodził, ale pierwsze doświadczenia zdobyłem.

Zacząłem metodą prób i błędów.

Pieczenia chleba uczyłem się z Internetu, a z YouTuba uczyłem się pewnych umiejętności.

Kolejnym krokiem była prośba o staż w piekarniach rzemieślniczych w Polsce.

Piekarnie rzemieślnicze to miejsca, gdzie pasja przekuwa się w biznes.

W niedzielę przygotowywałem chleb, a w pracy sprzedawałem chleb ludziom rządnym dobrego chleba.

Kiedy miałem punkty dystrybucji postanowiłem zwolnić się z pracy.

Pandemia nie była dla mnie dramatem. Piekłem chleby, ludzie je kupowali, było dobrze.

Każdy ma jakieś potrzeby w danym okresie życia, ja miałem potrzebę, by robić coś rękoma

To jest uczciwy chleb. Jem go codziennie, poniekąd robię go dla siebie.

Zanim zacząłem biznes miałam wszystko w tabelkach wyliczone, ile mogę na tym zarobić i jak to się zamknie finansowo.

W przygotowaniach do tego wszystkiego pomogła mi moja poprzednia praca i moja potrzeba zrobienia dobrego rozeznania i dokładnego zebrania informacji.

 

Muzyka w tym odcinku:

Son Little – Bread & Butter – https://bit.ly/3NLg5FV

Emerald Park – Open – https://bit.ly/3a1WBhU

Taina Asili – Freedom – https://bit.ly/3aiVWbW

The Riptones – Get Me A Job – https://bit.ly/3POcc4Z

Mike Doughty – Day By Day By – https://bit.ly/3919kRH

Blue Dot Sessions – The Big Ten – https://bit.ly/3N1ZNZw

 

Jak możesz słuchać podcastu?

Możesz słuchać na tym blogu.

Ale możesz też słuchać nas na dowolnym odtwarzaczu mp3. Plik powinieneś pobrać z tego bloga, a następnie wgrać go na swój odtwarzacz.

Z wygody polecamy ostatni sposób, czyli słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Robimy podobnie i jesteśmy zadowoleni, ponieważ ulubione podcasty można mieć ze sobą, by słuchać je w każdym miejscu i dowolnym czasie.

Śledź podcast Stacja zmiana na: iTunes | Android | SoundCloud | Twitter | Overcast |  RSS | Spotify

Prosimy, oceń nasz podcast

Jeżeli zechcesz nam w jakiś sposób podziękować za naszą pracę, najlepszym sposobem, będzie pozostawienie opinii w iTunes.

Dzięki temu, że to zrobisz, podcast Stacja Zmiana będzie widoczny i ułatwi nam docieranie do słuchaczy.

Możesz to zrobić klikając na linka poniżej:

-> Link do podcastu w iTunes

Transkrypcja:

wkrótce

Scroll to top